Dr Αντώνης Θεοδωρίδης: Εξειδικευμένη αντιμετώπιση στις μυοσκελετικές παθήσεις και ορθοπαιδικές κακώσεις

Ο Dr Αντώνης Θεοδωρίδης μιλά για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Δευτέρα, 20 Νοέμβριος 2023 10:01 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Dr Αντώνης Θεοδωρίδης: Εξειδικευμένη αντιμετώπιση στις μυοσκελετικές παθήσεις και ορθοπαιδικές κακώσεις

Με σπουδαία εμπειρία άνω των 17 ετών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, ο Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Τραυματολόγος Dr Αντώνης Α. Θεοδωρίδης εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα για να προσφέρει τις ιατρικές υπηρεσίες του σε συνεργαζόμενα κέντρα στην Αθήνα, στη Ρόδο και στον Βόλο. Πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία ιατρείου του και στη Σπάρτη.

Αποφοίτησε από την ιατρική σχολή του Imperial College (MBBS) από που πήρε και πτυχίο στις νευροεπιστήμες (BSc). Κατέχει μεταπτυχιακό (MSc) στην Ορθοπαιδική Εμβιομηχανική. Μέσα από επίπονες εξετάσεις όλων των χειρουργικών ειδικοτήτων έγινε Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου των Χειρουργών του Εδιμβούργου (MRCS). Ακόμα ανακηρύχθηκε Fellow του Βασιλικού Κολλεγίου των Χειρουργών της Μεγάλης Βρετανίας (FRCS), που αποτελεί την ανώτερη τιμητική διάκριση για έναν χειρουργό και απαραίτητη προϋπόθεση για τη θέση Διευθυντή. Επίσης, απέκτησε στην Αγγλία τον τίτλο της ειδικότητας της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (Certificate of Completion of Training, CCT), που αφορά τόσο τις εξετάσεις του FRCS όσο και την αξιολόγηση της κλινικής και χειρουργικής ικανότητας. Έχει αποκτήσει κορυφαία υπερεξειδίκευση και μετεκπαίδευση στα γόνατα και στις αθλητικές κακώσεις σε διεθνούς φήμης Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Αγγλίας, ενώ έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 6.000 πιστοποιημένες χειρουργικές επεμβάσεις.

Τα προηγούμενα χρόνια, εργάστηκε δίπλα σε πρωτοπόρους επιστήμονες, οι οποίοι συνεχίζουν να καθοδηγούν την παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα δημιουργώντας καλύτερες χειρουργικές και συντηρητικές θεραπείες. Έχει δει διάσημους πρωταθλητές όλων των αθλημάτων και στην Ελλάδα έχει οριστεί υπεύθυνος ορθοπαιδικός των Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Προσπαθεί πάντοτε να ενημερώνεται σχετικά με την πρόοδο της χειρουργικής του γόνατος. Πιστεύει στη συντηρητική αγωγή των ασθενών, όπου απαιτείται, καθώς επίσης και στην παροχή της υψηλότερης ποιότητας θεραπείας, εφαρμόζοντας πρωτοποριακές και τεκμηριωμένες τεχνικές.

Ο Dr Αντώνης Α. Θεοδωρίδης, σε μια πρώτη επικοινωνία του με το κοινό της Λακωνίας, μιλά για τις γνώσεις και την εμπειρία που έχει κερδίσει έως τώρα και εξηγεί πώς η επιλογή ενός εξειδικευμένου ιατρού μπορεί να διασφαλίσει την ορθή αντιμετώπιση και αποκατάσταση πλήθους μυοσκελετικών παθήσεων και τραυματισμών.

 

- Μετά από εξαιρετικές σπουδές και πολυετή εμπειρία ως Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Τραυματολόγος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποφασίσατε να επιστρέψετε στην πατρίδα σας για να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας. Τι σας ώθησε σε αυτή την απόφαση;
Η νοσταλγία μου για την πατρίδα ήταν ο πρωταρχικός λόγος αλλά και η επιθυμία μου να προσφέρω τις υπηρεσίες μου και τις γνώσεις μου στους συμπατριώτες μου. Αν και γεννήθηκα στο Λονδίνο, πέρασα τα πρώτα παιδικά μου χρόνια στην Αθήνα και είχα πολύ καλές αναμνήσεις.


- Τι εμπειρίες αποκομίσατε από τα χρόνια που ζήσατε στην Αγγλία;
Είμαι πολύ ευγνώμων για τις εμπειρίες και γνώσεις που απέκτησα στα 32 χρόνια που έζησα στην Αγγλία, για τον τρόπο σκέψης, οργάνωσης και ιατρικής ηθικής. Σπούδασα στο Imperial College, London και όλη μου η εκπαίδευση και εξειδίκευση ήτανε στην Αγγλία όπου εργάστηκα για 17 χρόνια και έκανα πάνω από 6000 πιστοποιημένες χειρουργικές επεμβάσεις. Το σύστημα εκπαίδευσης ορθοπαιδικών στην Αγγλία φημίζεται παγκοσμίως για την οργάνωση του, την αντικειμενική και συνεχής αξιολόγηση, αλλά και τις ευκαιρίες που δίνονται στα χειρουργεία στους ειδικευόμενους, αρχικά υπό επίβλεψη και μετέπειτα ανεξάρτητα. Στην Αγγλία έμαθα τη σημασία της οργάνωσης και της πειθαρχίας, τη σημαντικότητα της λεπτομέρειας στην εξέταση του ασθενή αλλά και τον σωστό τρόπο επικοινωνίας. Επίσης να γνωρίζει ο γιατρός τα όρια του και να ξέρει πότε να ζητάει βοήθεια ή να παραπέμπει τον ασθενή στον κατάλληλο ειδικό.


- Ως ορθοπαιδικός χειρουργός και τραυματολόγος, τι παθήσεις βλέπετε;
Όλο το φάσμα των μυοσκελετικών παθήσεων, δηλαδή προβλήματα με τα οστά, τις αρθρώσεις, τους μύες, τένοντες και συνδέσμους. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως όταν έχει κάποιος πόνο στην σπονδυλική του στήλη από τον αυχένα μέχρι την μέση, στα άνω άκρα, δηλαδή ώμος, αγκώνας και χέρια και στα κάτω άκρα που είναι το ισχίο, το γόνατο και η ποδοκνημική. Ως τραυματολόγος εξετάζω όλους τους τύπους μυοσκελετικών τραυματισμών και καταγμάτων. Για παράδειγμα στραμπουλήγματα, θλάσεις, πρήξιμο σε μία άρθρωση και τενοντοπάθειες. Για την αρθρίτιδα εξειδικεύουμαι σε αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου.

Στην Αγγλία όπου υπάρχει μεγάλη έμφαση στην εξειδίκευση έχουν δημιουργήσει μεγάλα κέντρα υποδοχής περίπλοκων τραυματισμών, τα λεγόμενα Major Trauma Centres, όπου δούλεψα αρκετά χρόνια, και τα οποία δέχονται από ασθενείς με πολλά κατάγματα λόγω αυτοκινητικού δυστυχήματος μέχρι πολυτραυματίες από τρομοκρατική επίθεση. Έχω εξειδικευτεί στα γόνατα και διενεργώ όλων των τύπων αρθροπλαστικές στο γόνατο (μονοδιαμερισματικές, επιγονατίδας, ολικές), συμπεριλαμβανομένων και αναθεωρήσεων.

Στο πεδίο των αθλητικών κακώσεων, εξειδίκευση μου περιλαμβάνει η πρόληψη τραυματισμών στα γόνατα και κάτω άκρα, η ανακατασκευή και αναθεώρηση των συνδέσμων (π.χ. πρόσθιος χιαστός), η εξωαρθρική τενόδεση (που μειώνει το ρίσκο ρήξης του πρόσθιου χιαστού σχεδόν κατά το ήμισυ), η συρραφή και μεταμόσχευση μηνίσκου, η αποκατάσταση βλαβών στον αρθρικό χόνδρο, η πρόσθια γοναλγία, η αστάθεια επιγονατίδας, η τροχιλιοπλαστική και οι οστεοτομίες γύρω από το γόνατο.


- Έχετε αποκτήσει πέντε υπερεξειδικεύσεις γύρω από το γόνατο. Τι είναι αυτές που και πως βοηθάνε τον ορθοπαιδικό και κατά συνέπεια τον ασθενή;
Όταν φοίτησα στην Αγγλία χρειάζονταν περίπου 13-15 χρόνια για να πάρει κάποιος την ειδικότητα της ορθοπαιδικής και τραυματολογίας, ενώ στην Ελλάδα απαιτείται λιγότερο από το μισό χρόνο. Στο τέλος της ειδικότητας και πριν γίνει κάποιος διευθυντής στην Αγγλία, χρειάζεται συνήθως 6 με 12 μήνες υπερεξειδίκευση, τα λεγόμενα fellowships, σε εξειδικευμένα κέντρα αναφοράς δίπλα σε πρωτοπόρους σε μία συγκεκριμένη άρθρωση. Η έμφαση στην εξειδίκευση στο εξωτερικό είναι τόσο μεγάλη που υπάρχουν δύο διαφορετικές εξειδικεύσεις στο γόνατο. Η μία για αθλητικές κακώσεις και η άλλη για αρθροπλαστική. Πραγματοποίησα 5 fellowships σε τρία χρόνια καλύπτοντας και τις δυο διαφορετικές εξειδικεύσεις. Είχα το προνόμιο να δω διάσημους πρωταθλητές όλων των αθλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων ομάδων ποδοσφαίρου της Αγγλικής Premier League.

Έχει αποδειχθεί επανειλημμένως στην ιατρική βιβλιογραφία ότι τα κλινικά και χειρουργικά αποτελέσματα ενός εξειδικευμένου ορθοπαιδικού είναι πολύ ανώτερα από έναν μη εξειδικευμένο, γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη ώθηση στο εξωτερικό ο ασθενής να βλέπει τον κατάλληλο εξειδικευμένο γιατρό για να αποφύγει τυχόν αστοχίες και αποτυχίες.


- Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις που αντιμετωπίζουν οι αθλητές και πως προσεγγίζετε την αποκατάσταση των τραυματισμών τους;
Η αποκατάσταση τραυματισμών είναι πάντα εξατομικευμένη στον ασθενή. Οι συχνότερες παθήσεις περιλαμβάνουν ρήξεις μηνίσκου, πρόσθιου χιαστού, τενοντοπάθειες, μυικές θλάσεις και αστάθεια επιγονατίδας. Οι περισσότερες από αυτές θα μπορούσαν να αποφευχθούν βελτιώνοντας την σταθερότητα στο γόνατο μέσα από την σωστή ενδυνάμωση, αντοχή καθώς και ισορροπία και τεχνική στην κίνηση. Ένα πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών μπορεί να μειώσει το ρίσκο τραυματισμού κατά 80%.


- Πόσο πιθανό είναι να επιστρέψει στις αθλητικές του δραστηριότητες ένας αθλητής μετά από χειρουργική αντιμετώπιση ρήξης χιαστού;
Για να μπορέσει κάποιος να επιστρέψει στις αθλητικές δραστηριότητες η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος. Οι πιθανότητες μετά από χειρουργείο από κάποιον εξειδικευμένο ιατρό είναι πάνω από 90%, ενώ πέφτει κάτω από 50% όταν διενεργείται από κάποιον μη εξειδικευμένο.

Επειδή η ακριβής τοποθέτηση των σηράγγων στα οστά από όπου περνάει το μόσχευμα του πρόσθιου χιαστού είναι πρώτιστης σημασίας για την σταθερότητα του γόνατος αλλά και για το εύρος κίνησης, είναι ένας σημαντικός παράγοντας αποτυχίας ή μη λειτουργικότητας όταν δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά. Ο άλλος σημαντικός παράγοντας αποτυχίας είναι όταν οι επιπρόσθετες βλάβες, π.χ. ρήξη μηνίσκου, δεν αντιμετωπίζονται σωστά. Η προτίμηση πάντα είναι να σωθεί ο μηνίσκος με συρραφή παρά να αφαιρεθεί, όπως γίνεται δυστυχώς συχνά, λόγω έλλειψης εξειδίκευσης. Η εξωαρθρική τενόδεση είναι μία επιπρόσθετη επέμβαση, η οποία μειώνει το ρίσκο επαναρήξης του πρόσθιου χιαστού σε ομάδες υψηλότερου κινδύνου κατά σχεδόν 50%.

 

Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης
MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)
Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος
Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις
Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο
Imperial College, London
www.theodorideskneesurgeon.gr 
Νέο ιατρείο: Αγησιλαου 72, Σπάρτη
Τ. 6940869069

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti

Η δική σας είδηση